İşimi kaybedersem ne yapabilirim?

Tüm adım adım rehberleri göster.

Bir göçmen olarak işini kaybettiğinde veya istifa ettiğinde ne yapman gerektiğini 8 adımda öğren. Bir bakışta:

  • Gerekirse, işini kaybettiğini Yabancılar Dairesi’ne bildir.
  • Eğer mümkünse, Arbeitslosengeld 1 (işsizlik maaşı) veya Bürgergeld (vatandaşlık parası) başvurusunda bulun.
  • Yeni bir iş ara ve gerekirse Yabancılar Dairesi’nden izin iste.
Başlıkları açmak için tıkla
  • Detaylar için küçük sayıların üzerine tıkla.1Örnek
1. Yabancılar Dairesi’ni bilgilendirmek zorunda mısın?

  • Eğer işini veya eğitimi kaybettiysen ya da istifa ettiysen, Yabancılar Dairesi’ni bilgilendirmen gerekip gerekmediğini kontrol et.
    • Genellikle bir iş için verilen Aufenthaltstitel’in (oturum iznin) varsa bilgilendirme yapman gerekir.2§16a, 16d, 18a, 18b, 18g, 19c maddelerine göre verilen Aufenthaltstitel (oturum izni) ve 60c ve 60d’ye göre verilen Duldung (müsamaha belgesi). Oturum izni için belirlenen yan koşullarda Yabancılar Dairesi’ni bilgilendirme zorunluluğu bulunur. Ayrıca, işin belli bir işe dayalıysa, işveren de Yabancılar Dairesi’ni bilgilendirmelidir. Yabancılar dairesi, işini kaybettiysen Aufenthaltstitel’ini (oturum iznin) veya Duldung’unu (müsamaha belgeni) kısaltabilir. Ama bu süre zarfında yeni bir iş arayabilirsin. Bazen daire, yeni bir iş bulman için sana bir süre verir.
    • Niederlassungserlaubnis (yerleşme izni), mülteciler için verilen Aufenthaltstitel (oturum izni)3§24, 25 maddelerine göre verilen Aufenthaltstitel (oturum izni)., aile üyelerine verilen Aufenthaltstitel (oturum izni)4§30–36 maddelerine göre verilen Aufenthaltstitel (oturum izni)., yan işte çalışma izni5Eğer bir eğitim için oturum iznin varsa ve yan işini kaybettiysen. ya da sığınma sürecindeysen bilgilendirme genellikle gerekmez.6Ausbildungsduldung (eğitim amacıyla verilen müsamaha belgesi) (§60c) veya Beschäftigungsduldung (çalışma amacıyla verilen müsamaha belgesi) (§60d) için Yabancılar Dairesi’ni (Federal Hükümeti’ne göre) bilgilendirmek gerekir. Diğer Duldung türlerinde bilgilendirme gerekmez.
2. Yabancılar Dairesi’ni bilgilendir

  • Eğer bilgilendirme yapman gerekiyorsa, Yabancılar Dairesi’ne bir mesaj gönder, posta, e-posta, faks veya çevrimiçi form aracılığıyla.7Mesajda adını, doğum tarihini ve yerini, adresini, işini kaybettiğin tarihi ve iş aradığını belirt.
  • Yabancılar Dairesi genellikle yeni bir iş bulman için sana üç veya altı aylık bir süre verecektir.8Bu süre zarfında mevcut Aufenthaltstitel’in (oturum iznin) geçerli kalır. Genellikle Yabancılar Dairesi, mesajına yanıt vermez. Yine de yeni bir iş arayabilirsin.
3. Arbeitslosengeld 1 (işsizlik maaşı) alıp alamayacağını kontrol et

  • 12 aydan fazla çalıştıysan, muhtemelen Arbeitslosengeld 1 (işsizlik maaşı) alabilirsin. Arbeitslosengeld 1, ödediğin sigorta primlerine dayanarak hak kazandığın bir yardımdır.9Son 30 ay içinde en az 12 ay boyunca prim ödenen bir işte çalışman gerekir. Maaş bordrolarında işverenin işsizlik sigortası primini (AV-Beitrag) ödediğini kontrol et.
  • Arbeitslosengeld 1 (işsizlik maaşı), son gelirinin %60 ila %67’sini kapsar ve 6 ila 12 ay boyunca ödenir.10Eğer istifa ettiysen, Arbeitslosengeld genellikle 3 aylık bekleme süresinden sonra ödenir. Eğer işten çıkarıldıysan, hemen almaya başlayabilirsin. Tahmini miktarı bu web sitesi ile hesaplayabilirsin. 50 yaş üstündeki insanlar, 24 aya kadar işsizlik maaşı alabilir. Nasıl alırsın: 
    • İstifa ettiğinde hemen online olarak iş aradığını bildir.11Federal İş Ajansı’na e-posta adresinle kaydol. Sonra iş aradığını online bildirebilirsin.
    • İşin bittikten sonra en geç 3 gün içinde şahsen işsiz olduğunu bildir.12Yerel İş Ajansı’na git. Eğer kendini orada doğruladıysan, bildirimleri online olarak da yapabilirsin. Yardıma ihtiyacın varsa bir danışma merkezi ile iletişime geç.
    • Sonrasında başvurunu online veya yerel olarak yapabilirsin.
  • Arbeitslosengeld 1 (işsizlik maaşı) ile ilgili olarak Yabancılar Dairesi’ni bilgilendirmene gerek yok. Arbeitslosengeld 1 oturum iznine olumsuz bir etki yapmaz.13Bu, Bürgergeld’den önemli bir farktır.
4. Bürgergeld (vatandaşlık parası) alıp alamayacağını kontrol et

  • Alternatif olarak veya ek olarak Bürgergeld (vatandaşlık parası)14Bürgergeld bazen Arbeitslosengeld 2 veya Hartz 4 olarak da bilinir. alıp almayacağını kontrol et.
    • Niederlassungserlaubnis (yerleşme izni), mültecilere verilen Aufenthaltstitel (oturum izni)15§24, 25 maddelerine göre verilen oturum izni., Alman veya tanınmış mültecilerin aile üyeleri16§28, 29Abs.4, 30, 31Abs.1, 32, 33, 34Abs.1, 35, 36Abs.1, 36a maddelerine göre verilen oturum izni. ve Chancen-Aufenthalt (§104c) ile Bürgergeld (vatandaşlık parası) alabilirsin.
    • Dikkat: Bürgergeld (vatandaşlık parası) başvurusunda bulunma, eğer Aufenthaltstitel’in (oturum iznin) yeterli gelir şartına bağlıysa.17Eğer oturum iznin geçimini sağlama şartına bağlıysa, sen ve ailen Bürgergeld başvurusunda bulunmamalısınız. Bu kural çalışma veya eğitim amaçlı oturum izni olanlar için geçerlidir (§16, 16a-f, 17, 17a-b, 18, 18a-d, 18g, 19a-d, 20, 21) Bürgergeld başvurusu yaparsan, Aufenthaltstitel’ini (oturum iznini) kaybedebilirsin.18Eğer Bürgergeld başvurusu yapamıyorsan, belki Wohngeld (kira yardımı) alıp alamayacağını kontrol etmelisin. Wohngeld genellikle oturum iznine etki etmez.
    • Avrupa Birliği vatandaşı olup Almanya’da 5 yıldan az yaşayan kişiler bazen Bürgergeld (vatandaşlık parası) alamazlar.19Bürgergeld alamayanlar genellikle Almanya’da 3 aydan az kalanlar, çalışma hakkı olmayanlar veya sadece iş aramak için Almanya’da bulunan kişilerdir. Yardım için bir danışma merkezi ile iletişime geç.
    • Sığınma sürecinde ve Duldung )müsamaha belgesi) ile Bürgergeld alamazsın. Asylbewerberleistungsgesetz (Sığınmacı Yardımları Yasası) uyarınca sosyal yardım alabilirsin (Arbeitslosengeld 1’e ek olarak veya alternatif olarak).
  • Bürgergeld’i (vatandaşlık parası) Jobcenter‘dan alırsın (daha fazla bilgi). Başvuruyu online yapabilirsin.
5. Yeni bir iş ara

  • Mümkün olan en kısa sürede yeni bir iş aramaya başla. Eğer bir uzmanlık oturum iznin varsa, bir nitelik (eğitim veya meslek eğitimi) gerektiren bir iş bulman gerekir.
  • Yardıma ihtiyacın varsa, bir danışma merkezi ile iletişime geç.
6. Gerekirse Yabancılar Dairesi’nden zaman iste

  • Eğer Yabancılar Dairesi’nin verdiği süre dolmadan bir iş bulamazsan, yeni bir süre talep et.20Yabancılar Dairesi’ne bir mesaj yaz, örneğin çok sayıda iş başvurusu yaptığını ancak iş aramayı tamamlamak için 3 veya 6 ay daha istediğini belirt. Başvurularının belgelerini (örneğin başvurduğun pozisyonlar, e-postalar, iş görüşmelerine davetler) gönder. Yabancılar Dairesi yanıt verene kadar iş aramaya devam edebilirsin.
  • Eğer bir iş bulamazsan Aufenthaltstitel’in (oturum iznin) iptal edilebilir.21Yabancılar Dairesi genellikle önce sana bir görüşme daveti gönderir ya da bir yazılı duyuru gönderir. Bu cevaba, iş aramayı tamamlamak için ek süre talep edebilirsin. Bu durumda 6 aylık Aufenthaltstitel zur Arbeitssuche (iş arama oturum izni) başvurusunda bulun.22Bu başvurunun, eski oturumun iptalinden önce yapılması gerektiğine dikkat et.Yabancılar Dairesi bu başvuruyu incelerken, Almanya’da yasal olarak kalabilirsin. Ancak başvurun daha önce iş aramak için verilen süreleri aşman durumunda reddedilebilir.
7. Yeni bir iş için izin gerekiyor mu?

  • Yeni bir işe başlamadan önce Yabancılar Dairesi’nin izninin gerekip gerekmediğini kontrol et.
    • Sığınma sürecinde (Asylverfahren), Duldung (müsamaha belgesi) ile ve iş için verilen oturum izinlerinde 23§16a, 16d, 18a, 18b, 18g, 19c maddelerine göre verilen oturum izinleri ve 60c ve 60d’e göre verilen Duldung (müsamaha belgesi).  Mavi Kart (§18g) sahipleri için 12 ay çalıştıktan sonra izin gerekmez, uzmanlar için 24 ay sonra izin gerekmez (§ 9 BeschV). 48 ay süreyle Duldung (müsamaha belgesi), izin belgesi veya başka bir izinli ikamet durumundan sonra, her türlü çalışmaya izin verilir (§ 9 BeschV). Bu durumda, yabancılar dairesinden genel bir çalışma izni talep etmelisin. her yeni iş için izin gerekir.
    • Niederlassungserlaubnis (yerleşme izni), mültecilere verilen Aufenthaltstitel (oturum izni)24§24, 25 maddelerine göre verilen oturum izni., aile üyeleri için oturum izni25§30–36 maddelerine göre verilen oturum izni. ve yan işler için izin gerekmez.
  • Eğer izne ihtiyacın varsa, iş sözleşmesi taslağı ve İş İlişkisinin Açıklamasını Yabancılar Dairesi’ne gönder. İşlem hakkında bilgi almak için buraya bak.
8. Yeni işine başla

  • Yazılı izni aldığında, iş sözleşmesini imzalayabilir ve yeni işine başlayabilirsin.
  • Gerekirse, yeni işini İş Ajansı’na (Arbeitsagentur) veya Jobcenter’a bildir.

Bu sayfa, Postcode Lotterie ve avukat Nora Ebeling’in desteğiyle hazırlanmıştır. (Ekim 2024 itibarıyla)
▷ Tüm adım adım rehberleri göster.
▷ Bizimle iletişime geç.

Fußnoten
  • 1
    Örnek
  • 2
    §16a, 16d, 18a, 18b, 18g, 19c maddelerine göre verilen Aufenthaltstitel (oturum izni) ve 60c ve 60d’ye göre verilen Duldung (müsamaha belgesi). Oturum izni için belirlenen yan koşullarda Yabancılar Dairesi’ni bilgilendirme zorunluluğu bulunur. Ayrıca, işin belli bir işe dayalıysa, işveren de Yabancılar Dairesi’ni bilgilendirmelidir. Yabancılar dairesi, işini kaybettiysen Aufenthaltstitel’ini (oturum iznin) veya Duldung’unu (müsamaha belgeni) kısaltabilir. Ama bu süre zarfında yeni bir iş arayabilirsin. Bazen daire, yeni bir iş bulman için sana bir süre verir.
  • 3
    §24, 25 maddelerine göre verilen Aufenthaltstitel (oturum izni).
  • 4
    §30–36 maddelerine göre verilen Aufenthaltstitel (oturum izni).
  • 5
    Eğer bir eğitim için oturum iznin varsa ve yan işini kaybettiysen.
  • 6
    Ausbildungsduldung (eğitim amacıyla verilen müsamaha belgesi) (§60c) veya Beschäftigungsduldung (çalışma amacıyla verilen müsamaha belgesi) (§60d) için Yabancılar Dairesi’ni (Federal Hükümeti’ne göre) bilgilendirmek gerekir. Diğer Duldung türlerinde bilgilendirme gerekmez.
  • 7
    Mesajda adını, doğum tarihini ve yerini, adresini, işini kaybettiğin tarihi ve iş aradığını belirt.
  • 8
    Bu süre zarfında mevcut Aufenthaltstitel’in (oturum iznin) geçerli kalır. Genellikle Yabancılar Dairesi, mesajına yanıt vermez. Yine de yeni bir iş arayabilirsin.
  • 9
    Son 30 ay içinde en az 12 ay boyunca prim ödenen bir işte çalışman gerekir. Maaş bordrolarında işverenin işsizlik sigortası primini (AV-Beitrag) ödediğini kontrol et.
  • 10
    Eğer istifa ettiysen, Arbeitslosengeld genellikle 3 aylık bekleme süresinden sonra ödenir. Eğer işten çıkarıldıysan, hemen almaya başlayabilirsin. Tahmini miktarı bu web sitesi ile hesaplayabilirsin. 50 yaş üstündeki insanlar, 24 aya kadar işsizlik maaşı alabilir.
  • 11
    Federal İş Ajansı’na e-posta adresinle kaydol. Sonra iş aradığını online bildirebilirsin.
  • 12
    Yerel İş Ajansı’na git. Eğer kendini orada doğruladıysan, bildirimleri online olarak da yapabilirsin. Yardıma ihtiyacın varsa bir danışma merkezi ile iletişime geç.
  • 13
    Bu, Bürgergeld’den önemli bir farktır.
  • 14
    Bürgergeld bazen Arbeitslosengeld 2 veya Hartz 4 olarak da bilinir.
  • 15
    §24, 25 maddelerine göre verilen oturum izni.
  • 16
    §28, 29Abs.4, 30, 31Abs.1, 32, 33, 34Abs.1, 35, 36Abs.1, 36a maddelerine göre verilen oturum izni.
  • 17
    Eğer oturum iznin geçimini sağlama şartına bağlıysa, sen ve ailen Bürgergeld başvurusunda bulunmamalısınız. Bu kural çalışma veya eğitim amaçlı oturum izni olanlar için geçerlidir (§16, 16a-f, 17, 17a-b, 18, 18a-d, 18g, 19a-d, 20, 21)
  • 18
    Eğer Bürgergeld başvurusu yapamıyorsan, belki Wohngeld (kira yardımı) alıp alamayacağını kontrol etmelisin. Wohngeld genellikle oturum iznine etki etmez.
  • 19
    Bürgergeld alamayanlar genellikle Almanya’da 3 aydan az kalanlar, çalışma hakkı olmayanlar veya sadece iş aramak için Almanya’da bulunan kişilerdir. Yardım için bir danışma merkezi ile iletişime geç.
  • 20
    Yabancılar Dairesi’ne bir mesaj yaz, örneğin çok sayıda iş başvurusu yaptığını ancak iş aramayı tamamlamak için 3 veya 6 ay daha istediğini belirt. Başvurularının belgelerini (örneğin başvurduğun pozisyonlar, e-postalar, iş görüşmelerine davetler) gönder.
  • 21
    Yabancılar Dairesi genellikle önce sana bir görüşme daveti gönderir ya da bir yazılı duyuru gönderir. Bu cevaba, iş aramayı tamamlamak için ek süre talep edebilirsin.
  • 22
    Bu başvurunun, eski oturumun iptalinden önce yapılması gerektiğine dikkat et.Yabancılar Dairesi bu başvuruyu incelerken, Almanya’da yasal olarak kalabilirsin. Ancak başvurun daha önce iş aramak için verilen süreleri aşman durumunda reddedilebilir.
  • 23
    §16a, 16d, 18a, 18b, 18g, 19c maddelerine göre verilen oturum izinleri ve 60c ve 60d’e göre verilen Duldung (müsamaha belgesi).  Mavi Kart (§18g) sahipleri için 12 ay çalıştıktan sonra izin gerekmez, uzmanlar için 24 ay sonra izin gerekmez (§ 9 BeschV). 48 ay süreyle Duldung (müsamaha belgesi), izin belgesi veya başka bir izinli ikamet durumundan sonra, her türlü çalışmaya izin verilir (§ 9 BeschV). Bu durumda, yabancılar dairesinden genel bir çalışma izni talep etmelisin.
  • 24
    §24, 25 maddelerine göre verilen oturum izni.
  • 25
    §30–36 maddelerine göre verilen oturum izni.